Ouders denken onterecht dat ze hun kinderen veilig vervoeren

21-05-2019Bijna alle ouders in Nederland (98%) denken dat ze hun kinderen op een veilige manier in het autostoeltje zetten. Maar bijna de helft van de kinderen (42%) zit verkeerd in het stoeltje door een te dikke jas. Ook laten ouders zich tijdens het rijden afleiden door hun kinderen. Zo deelt 29% wel eens wat te eten uit vanachter het stuur. Dit blijkt uit een onderzoek onder ouders met kinderen van 0 tot 12 jaar dat Nationale-Nederlanden recent door DirectResearch liet uitvoeren.


Van de respondenten geeft 58% aan zich tijdens het autorijden niet te laten afleiden door meerijdende kinderen. Toch houden ze zich onderweg af en toe wél bezig met hun kinderen. Naast het uitdelen van eten en drinken tijdens het autorijden, draait 19% zich wel eens om vanachter het stuur om een kind te corrigeren en gebruikt 47% de achteruitkijkspiegel om kinderen in de gaten te houden. Vooral ouders met kinderen tot 6 jaar houden zich achter het stuur bezig met kinderen. 37% van de ouders met kinderen uit deze leeftijdsgroep raapt weleens spullen van de grond op, zoals knuffels en speentjes.

 

Kinderen zitten onveilig in de auto
Overige onveilige acties met kinderen in de auto zijn te hard rijden (28%) en een klein percentage (5%) vervoert meer kinderen dan dat er zitplaatsen zijn in de auto. Daarnaast zet opmerkelijk genoeg 42% van de ouders hun kind met winterjas aan in het autostoeltje, terwijl je met een dikke jas de gordels van het stoeltje niet goed kunt aanspannen. Toch denkt 98% van de bestuurders dat hun kind veilig in het stoeltje zit.

 

Ouders zijn graag met kinderen onderweg
Gaan er kinderen mee in de auto, dan zijn de ouders blij. 90% van de ondervraagde bestuurders ervaart positieve gevoelens wanneer ze onderweg zijn met hun kinderen.

Vooral gezelligheid (70%) en plezier (61%) zijn gevoelens die erbovenuit schieten.

 

Veilig onderweg met kinderen
Ga je binnenkort met kinderen op pad? Met deze drie tips maak je er een fijne, veilige rit van.

Tip 1: Ga verveling tegen
Driekwart van de ondervraagden bereidt zich goed voor. De helft maakt het gezellig met muziek in de auto, zowel bij jonge kinderen als bij kinderen tot 12 jaar. Onder jonge kinderen doet ook speelgoed (38%) het goed op de achterbank, waarbij oudere kinderen zich meer vermaken met een telefoon of tablet (36%).

Tip 2: Bereid je goed voor op een lange rit
Neem genoeg eten en drinken mee voor de rit. Ook een extra setje kleren, dekentje, kussentje, zaklamp en verbanddoos kunnen van pas komen. Twee derde (66%) van de ondervraagden begint niet aan een autovakantie zonder vochtige doekjes in te pakken. Handig om snel vieze handen schoon te maken van de kinderen.

Tip 3: Check de auto voor vertrek
Gaan jullie met de auto op vakantie? Check dan voor vertrek de auto. Zelf kun je de bandenspanning en vloeistoffen nalopen. Van de ondervraagden geeft 19% de auto een kleine beurt en 23% een grote beurt ter voorbereiding op een autovakantie met kind(eren).

 

Alle resultaten en nog meer tips om te genieten van een veilige autorit zijn te vinden op nn.nl/onderweg. In de bijgevoegde infographic zijn de resultaten gevisualiseerd en deze is vrij te gebruiken.

 

Bron: riskenbusiness.nl