Omrijden voor driekwart de manier om file te mijden

15-10-2018


Het toenemende aantal files in Nederland leidt er nog niet toe dat veel mensen thuisblijven: driekwart stapt toch in de auto en zoekt een alternatieve route, blijkt uit onderzoek van Allsecur.


Vergeleken met vorig jaar is het aantal files met 20% gestegen. Allsecur wilde weten hoe automobilisten daarmee omgaan en liet ruim duizend mensen bevragen. Dat blijken verstokte autorijders: voor het grootste deel (76%) is in de auto stappen en omrijden de methode om een file te omzeilen. Wel geeft 19% aan thuis te blijven tot de filelengte is afgenomen. Gaat het om een lange file, dan komt een alternatief vervoermiddel in beeld. Daarvan is de fiets met 23% het meest populair, op de voet gevolgd door het openbaar vervoer (22%).
Die alternatieven worden door 77% overwogen bij files langer dan twintig minuten. Een op de vijf denkt aan een ander vervoermiddel bij tien minuten vertraging en 6% zoekt al bij kortere files een alternatief.

 

Muziek luisteren of neuspeuteren?

Een op de zes ondervraagden zegt meerdere keren per week in een file te staan. Die duurt gemiddeld 18 minuten.
Wie wel in de auto stapt en in de file terechtkomt, luistert vooral naar radio of muziek (79%). Bijna de helft benut de tijd om te eten of te drinken. Een op de drie begint een gesprek met de eventuele medepassagiers. Eenzelfde percentage gaat handsfree bellen, 27% pakt de telefoon om te appen.
Naast deze activiteiten is het legen van de neus een optie voor 18% van de filerijders. Vooral mannen hebben daar een handje van: 21% peutert in zijn neus, bij vrouwen is het aandeel neuspeuteraars 13%. Mannen voelen ook meer voor handsfree bellen (38%) dan vrouwen (21%).
Contact met lotgenoten is voor 4% een optie: zij praten in de file met andere automobilisten.

 

Bron: Amweb