Nederland slibt dicht: noodkreet ANWB over groeiende filedruk

04-04-2018


DEN HAAG - Er breken barre tijden aan voor de automobilist. De files zullen drastisch toenemen en binnen drie jaar zijn weggebruikers tijdens de spitsuren zo’n vijftig procent langer onderweg dan nu.


Dat voorziet ANWB-directeur Frits van Bruggen, nu de eerste filecijfers van 2018 bekend zijn. „Die zijn alarmerend: de eerste drie maanden zien we ten opzichte van het eerste kwartaal 2017 een stijging van de filedruk van maar liefst 25%. En dat is nog maar het begin van veel ellende.”

 

De ANWB-topman vindt een noodkreet richting kabinet op zijn plaats. „Er moet snel meer geld beschikbaar komen om de problemen op te lossen. En het probleem speelt niet alleen op de weg. Ook op fietspaden, bij het openbaar vervoer, op Schiphol en in de havens zien we problemen ontstaan waarmee de mobiliteit in gevaar komt.”

Van Bruggen, tevens voorzitter van de Mobiliteitsalliantie – met partijen als RAI Vereniging, NS, Fietsersbond, TLN en Schiphol – zegt dat investeren in infrastructuur helpt. „Dat zien we op plaatsen waar meer asfalt is aangelegd. Daar zijn geen files meer.”

 

Bron: Telegraaf